Как да си поставяме цели, така че да ги постигаме

Как да си поставяме цели, така че да ги постигаме

20 декември 2019
Много от успешните личности казват, че поставянето на цели е нещото, което е променило живота им. Целите ни служат, като GPS, който ни води до мястото, на което искаме да се намираме в живота.
 
 
Също така е изключително важно те да бъдат записани на хартия и често да ги преглеждате. Браян Трейси казва, че нещо магично се случва, когато записваме целите си на хартия.
 
 
Нека да разгледаме най-важните насоки, при поставянето на цели.
 
 
1. Целите трябва да са конкретни - важно е да сме конкретни в това, което искаме да постигнем.
Пример:
Грешно: Искам да спестя повече през следващата година
Правилно: Ще спестя ..... лв. до 31 декември
 
2. Целите трябва да са измерими - ако не можем да измерим целта си, няма как да разберем, дали сме я постигнали
Пример:
Грешно: Ще отслабна
Правилно: Ще тежа ..... кг. до 1ви август
 
3. Целите трябва да са ориентирани към действие - можем да използваме глаголи, когато ги поставяме
Пример:
Грешно: Ще бъда по постоянна в тренировките
Правилно: Ще тренирам 5 пъти седмично
 
4. Целите трябва да са реалистични - ако си поставяте твърде големи цели, можете да останете разочаровани, когато не ги постигнете за 1 година. За това, експертите съветват, целите ни да са разделени на три категории: такива, които искате да постигнете през следващите 5 години, 3 години и 1 година. 
Пример:
Грешно: Ще спестя 50 000 лв. до 1ви юли (от месечната си заплата, която е 1500 лв.)
Правилно: Ще спестявам по 10% от месечна си заплата
 
5. Целите трябва да са времево ориентирани с краен срок - сроковете ни помагат да сме по- целенасочени към постигането на резултат. Най - продуктивният ни работен ден е този преди отпуска. Защо? Защото имаме краен срок да приключим всичките си задачи. Много е важно да отбележим, че трябва да поставяме целите с различни срокове, защото ако всички от тях са до 31 декември, ще започнем да отлагаме действията, свързани с тях.
Пример:
Грешно: Ще се запиша да уча
Правилно: Ще се запиша да уча до 1 септември
 
 
 
Това, в общи линии са най-важните насоки, които е добре да спазвате при поставянето на цели. Експертите ни съветват броя на целите ни да е между 7 и 10 за година.
 
 
Така че, пригответе си любимата напитка, отделете време, в което да сте сами, вземете планера си и ...поставете целите си!

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още

Планерите са невероятни средства за организация и продуктивен начин на живот. Те са един от ключовете към успеха ... ако ги използваме правилно ☺️

прочети още

Много често ни се случва мързела ни да надделява върху нас и това е съвсем нормално. Тези стъпки ще ви помогнат да победите това чувство и да възвърнете силите си. Ето ги и тях:

прочети още
Тайните на успеха
26 декември 2019

Експертът Ричард Сейнт Джон идентифицира седем ръководни принципа в живота на успешните хора:

прочети още

Времевата карта в общи линии е "принт скрийн" на нашата седмица, разграфена в различните активности.

прочети още

Планирането на времето ни е една от първите стъпки, които трябва да усвоим, за да променим нещо в живота си. Нашият живот е нашето време и ако прахосваме времето си, това означава, че прахосваме живота си.

прочети още